Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Frigy Gyuri --- 823. ---

2011.12.21

Frigy Gyuri --- 823. --- http://lotuszom.blog.hu/2009/11/30/adventi_korszorum_gyertyai

 

Az ünnepi készülődés megannyi örömmel jár, ugyanakkor rajtam most a nyugtalanság vett erőt, s nem is alaptalanul, mivel magyarázatokat keresek, melyeket nem találok – jóllehet nem lehetnek messzire.

   

    Ezen dolgok talán mind a vallástörténelemhez lennének köthetőek. Kíváncsivá tevő kérdéseim, a következők: 1. Mi lett Noé bárkájával? 2. Hol/merre lehet a Frigyláda? és 3. Mi lett a harminc ezüstpénzzel, mit Iskáriótes Júdás visszaadott a főpapoknak, kik azok abból idegenek számára vásároltak temetőhelyet, mi korábban a fazekas mezeje volt -, ám mihez kezdhetett a fazekas a pénzzel? /Korondon vett talán házat???/

    Mai történetem Frigy Gyuriról szól, kit a nagyváradi könyvtárban ismerhettem meg és közel velem egykorú - s Nagyváradon él/t/ -, közvetlenül a belváros Sebes-Körössel párhuzamos egyik utcájában. Gyuriról mindenki tudta, hogy zsidó vallású, de azt is, miszerint egy megrögzött agglegény. Barátai közül voltak akik egy feleséget kívántak neki és öt gyermeket áldásként. Más barátai viszont öt asszonyt kívántak neki, s egyetlen gyermeket. Azonban a dolgok lényegén ez semmit nem változtatott, hiszen kívánni bárkinek bármit kívánhatunk s minél nagyobb egy-egy kívánságunk, annál valószínűbb lehet az, hogy abból valami be is teljesedik. Miután áttelepültem Magyarországra, Gyurival minden kapcsolatom megszakadt – de nem a Zsidó Hitközséggel -, azonban nincs tudomásom arról, hogy megházasodott-e- a Gyuri… Tudom téged most az foglalkoztat, hogy – magam mit is kívánhattam akkoriban Gyurinak/?/, és ez egy jó kérdés! Te mindig nagy fordulatokra vársz, ám mindenhez elegendő idő szükséges, s a Föld is csak egyszer fordul meg – naponként. Ha azt írnám – egy izraeli útlevelet, csak legyintenél, de szerintem egy igazi Rebekát – melynek át sem éri a derekát – is megérdemelne, amennyiben nem kapta volna még meg.

 

    Megyek és hagylak gondolataiddal, mert hiszen holnaptól hosszabbodnak a nappalok. Nyugtalanságom mégsem múlt el, s azóta is csak fokozódott -, és mi van ha Gyurinak öt asszonya lett, s csodáljam vagy irigyeljem ezért? Meglehet egyetlen fiúgyermeke született, ki továbbviszi majd nevét. Nekem is van egy fiam – Mátyás az egyetlenegy - ki továbbviheti majd az Őseimtől kapott nevet. Egy fiúhoz azonban nem járhat öt feleség, mivel az két fiúnál már – tíz asszonyt jelentene.

 

Budapest – 2011. dec. 21. -_-

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

így érthető..

(e-mail, 2011.12.24 06:41)


-_-

http://lotuszom.blog.hu

(Sági Erzsébet, 2011.12.23 10:10)

Nem...:)))))))))))) Csak amikor írtam utóbbi soraimat, akkor köszöneted alatti "Válasz"-ra kattintottam..., így kerültem alád.:)))

Ma is szép reggelt, napot kívánok Emilkém Neked!:)

köszönetem..

(e-mail, 2011.12.23 07:03)


megfordulni látszik az Idő?

a hozzászólások dátumozása szerint.. -_-

köszönetem..

(e-mail, 2011.12.22 16:27)


félő, hogy nem fogok szentként bekerülni a vallástörténelembe.. _-_

Re: köszönetem..

(Sági Erzsébet, 2011.12.22 17:54)

Emilkém..., szentként valóban nem...:) De boldogként...? Ölellek szeretettel, E.

http://lotuszom.blog.hu

(Sági Erzsébet, 2011.12.22 14:26)

Nagy bajban lenne Gyuri barátod Emilkém, ha öt asszony kedvességét kellene beosztania...:)))))
Örülj hát, hogy a fiad mellé csak egy asszonyt kaptál!:)))
Szellemes írásodban akad bőven humor, de akad igen komoly műveltséget feltételező/elváró vallástörténeti kérdés is.

Írásod tetszett, gratulálok. Ölellek szeretettel, köszönve ajánlásodat, mit aligha tudok megszolgálni..., E.