Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anyacsavar /a közelgő Anyák napja elé/ --- 837. ---

2012.03.31

Anyacsavar /a közelgő Anyák napja elé/ --- 837. ---

http://lotuszom.blog.hu/

 

A Vallástörténeti kislexikonban rátaláltam az anyaistennőkre, az anyákra azonban nem. A Bibliai Kislexikon pedig említést sem tesz az anyákról – ám nem úgy a Biblia -, hol megannyi példaértékű anyáról olvashatunk.

 

    Korunk modern fizikusai viszont páratlanul fontos felfedezésig jutottak el, miszerint az anyai szív a legmeghatározóbb életforrás. Ajánlásuk így nem a halálos életpályára vonatkozik, hanem az éltető pólyára. Ugyanakkor fizikai ismeretek nélkül is képtelen vagyok magamat pályámon elhelyezni – kicsit pontosítva -, pályára állítani. Minden vackot – mit találni az utcán – összegyűjtök, s legutóbbi „találmányom” éppen/pontosan egy kallódó anyacsavar lehetett, mi igen megdöbbentett! Ahogyan lehajoltam az anyacsavar után, rögtön beugrott, hogy milyen alázattal is hajolunk le, az olykor elesett anyák felé??? Ezért nem halaszthatom már anyák napi köszöntőm megírását. Egyik telefonálása során említést tett Anyám rémségesen magas vérnyomásáról, ami már 250-re szökött, amiből azonnal következtettem – meglehet tévesen -, hogy valamiért/valakiért vergődhet a lélek, ám a dolog igazi háttérértelmét nem leltem fel… Nem engedhető azonban sohasem meg, hogy a rossz gondolatok /t/anyát verjenek bennem, mélyen befészkelvén magukat. Van azonban egy sajnálatos pont – s ez nem csupán az anyáknál/!/ -, hol már a vérnyomásmérés sem segít. Engem felettébb megrendít az anyaság gondolata, s a fejét olykor feldugó kérdés, hogy – mi is lesz, ha már többé nem vár vissza? Azt az üdeséget – amit egy anya adhat -, semmi nem pótolhatja. Mára már mindent másképpen értek s ha bevallhatom, becses vagy és nagyon szeretlek Anyám, s így ahogy most vagy. Tudott, hogy a keserűség szavai meg annyiszor újra hallatják magukat, s a botránkozás meg nem jó irányba sodorja a lelket, viszont tekintélyed a mában is több, mint divatjamúlt télikabát, s azt hiszem mégis fontos a tanítás, miszerint – az apa mindent megold, de az anya az, aki odahajol – kicsinyéhez. Megilletődöttségem, remélem nem feledteti el kimondanom a hálaszót.

 

    Mintha senki nem tudná, mégis mindenki érzi, hogy Anyák napja közeledik, noha még nincs itt. Az emberi értelmezés sokszor eltérhet – és el is tér – a tulajdonképpeni üzenettől, de nem az Üzenőtől, akinek ez úton fejezném ki hálámat – Anyámért. Ámen -, úgy legyen!  

 

Mátraballa – 2012. márc. 31.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.